Az első HDH-IAA Történelmi Íjász Világbajnokságot Magyarország rendezhette. Az eseménynek Gyula városa adott otthont. Augusztus 30-tól szeptember 3-ig zajlottak a versenyek. Történelmi viadal lévén a verseny idején kötelező volt minden résztvevőnek a nemzetiségéhez illő tradicionális öltözetet viselnie. Egyesületünkből Kulcsár Ernő mérettette meg magát, s ő számolt be az eseményről.

Az első nap a regisztrációval telt, ezt követte a három selejtező forduló, melyek mindegyike külön napon került megrendezésre, egyenként 18 céllal. Az első fordulóban a gyulai vár körül ügyességi célokra, a másodikban a kemping melletti erdős részen 3D állatokra, a harmadikban pedig a Göndöcs kertben, lőlapokra kellett leadni a lövéseket.

E három nap eredményével lehetett bejutni az elődöntőbe.

Ernő veterán korcsoportban, vadászreflex kategóriában versenyzett. Ebben a kategóriában 55%-os limitet kellett teljesíteni az elődöntőn való részvételhez. A három nap összesített eredménye alapján magabiztosan vette ezt az akadályt, 68%-ot lőtt.

Szombat délelőtt így egy 18 célos (6 ügyességi, 6 lőlapos, 6 állat célos) forduló várt rá, ami már kicsit nehezebbnek bizonyult az előző napokhoz képest. Kategóriánként a 6 legjobb helyezést elért versenyző juthatott be a döntőbe.

Ernőnek itt sikerült megszereznie a 6. helyet. Az elődöntőben szerzett pontjait vihette tovább a döntőbe, így az élen álló versenyző előnyösebb helyzetben volt, mint akik mögötte álltak a sorrendben.

A hat íjász közül Ernőnek sikerült a 6 döntős célon a legtöbb pontot lőnie, így az előkelő negyedik helyen zárta a versenyt, 5 ponttal lemaradva a bronzérmestől úgy, hogy a döntő során 6x3 lövésből csupán két nem értékelhető lövés született. Nagyon közel volt az éremhez, a szerencse azonban ezúttal nem neki kedvezett.

Azonban semmi ok a csüggedésre, hiszen ez volt Ernő 6 éves íjász pályafutásának legelőkelőbb helyezése, ami így is boldoggá tette.

Reméljük, a dobogós hely sem várat sokáig magára. Európa bajnokság minden évben van, a világbajnokságokat 2 évente rendezik, legközelebb Törökországban lesz lehetőség a bizonyításra.